728x90 AdSpace

8 Nisan 2014 Salı

Bent Oyunu

Meltem Cumbul’un Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden öğrencilerinin oluşturduğu D22, ilk oyununda baskıcı yönetimlerde cinsel kimliğin ifadesi sorununa değiniyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümü mezunlarından Emir Çubukçu, Can Kulan ve Berkay Ateş’in kurduğu ve kendini her türlü metne, sanatçıya, seyirciye açık olarak tanımlayan D22, adını tiyatroda olmayan bir koltuk numarasından alıyor. D sırasında koltuklar 21’e kadar gittiği için D22, olmayan bir koltuk ve grup bu ismi “ulaşılamayan seyirci” anlamında kullanıyor. Konservatuardan hocaları olan Meltem Cumbul’un yönetmen olarak destek verdiği oyun, baskıcı yönetimlerin kenara ittiği kişiler üzerinden iyi ve kötü kavramlarını tartışıyor.

1976 yılında Martin Sherman tarafından yazılan Bent, yazarına ve dünyanın çeşitli ülkelerinde eseri sahneleyen oyunculara pek çok ödül getirdi. Yayınlandığı günden bu yana popülerliğini sürdüren Bent, Nazi döneminin üzerine gidilmeyen şiddet alanlarından biri olan cinsel kimlikleri nedeniyle ötekileştirilen bireyler üzerinden iyiyi, kötüyü ve özgürlüğü anlatıyor. Mesut Özkeçeci tarafından Türkçeleştirilen eser, Türkiye’de ilk defa D22 tarafından sahneleniyor.

D22 topluluğu, oyunu neden seçtiklerini “Bu oyun, ‘normal’in ne olduğunu, ’doğrunun’ ve ‘iyi’nin ne olduğunu tartışıyor. Ayrıca özgürlüğün, her türlü baskıya ve şiddete karşı insanın içinde olduğu gerçeğini hatırlatıyor. Bu oyunu dün ya da bugün fark etmeksizin faşizmin zulmüne ve insanlık dışı her türlü muamelesine karşı olduğumuz için seçtik. Bent, bütün bu şiddetin içinde gerçek sevgiyi ve fedakarlığı hatırlatabilen bir oyundur.” cümleleriyle anlatıyor.

  • Website Yorumları
  • Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Item Reviewed: Bent Oyunu Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Scroll to Top